Ajankohtaista

Sulzerin logistiikkakeskus nousi vastuullisesti

25/10/2022

Karhulan Teollisuuspuistoon, vanhan lasitehtaan paikalle on nyt noussut uusi liimapuurunkoineen 5600 neliömetrin kokoinen varastohalli. Se palvelee vastaisuudessa Sulzer Pumps Finlandin logistiikkakeskuksena. Rakennuksen luovutus on 31. lokakuuta ja sen sekä Sulzerin ultaramodernin tehdaslinjan Lanseerausjuhlaa vietettään 17. ja 18. marraskuuta 2022.  Logistiikkakeskus on näyttävä rakennus ja hallitsee Karhulan Teollisuuspuiston uudistunutta maisemaa. 1800- luvun lopulta vuoteen 2021 paikalla olleesta lasitehtaasta ei ole jäljellä edes tiilenpölyä. Logistiikkakeskuksen rakennusurakoinnista on vastannut Tekova Oy. Rakennuksen mahtavat liimapalkit on toimittanut Versowood Oy.

Poikkeuksellisen korkeutensa lisäksi, erityistä haastetta rakentajille logistiikkakeskus on asettanut lattiansa vuoksi. Siltä vaaditaan todella suurta kantavuutta.  Rakennuksen perustuksissa on melkoinen määrä betonipaaluja. Paalut juntattiin pohjaan noin kolmen metrin jaolla. Paaluissa on leveät ja paksut betonihatut, niiden päällä on niin ikään vahva, kelluva betonilaatta. Logistiikkakeskuksessa on kymmenenmetriä korkeat hyllyt, joissa varastoidaan raskasta tavaraa. Hyllyjen päätytikkaissa on vain neljä jalkaa, joten niihin kohdistuu valtava pistekuorma. Hyllypaikkojen määrä on tuhansia, mikä on tarpeen Sulzer Pumps Finlandin tuotantokapasiteetin kasvaessa.

”Täällä on ollut mukava tehdä töitä”

Logistiikkakeskuksen työmaapäällikkönä toiminut järvenpääläinen Jukka Kuisma viihtyi Kotkassa hyvin ja sanoo, että täällä on ollut mukava tehdä töitä ja työmaa eteni hyvin. Hän olisi mielellään ostanut työmaan tarvitsemia palveluita Kotkasta enemmänkin mutta se ei ole ollut ihan helppoa.

– Kun täällä ei ole ollut paljon isoja rakennustyömaita, niin esimerkiksi pelti- tai putkialan yritykset eivät yllä meidän määrällisiin ja laadullisiin vaatimuksiimme. Maanrakennustyöt saimme sentään läheltä. Kotkalainen Sakki Oy olikin aivan erinomainen alihankkija. Heiltä saimme palvelua, josta pääkaupunkiseudulla voi vain haaveilla, millintarkkaa työtä, kehuu Kuisma.

Jukka Kuisma on tyytyväinen myös Kotkan rakennusvalvontaan, jolla on ollut aikaa käydä työmaalla kuukausittain. Helsingin seudulla tarkastajia ei työmailla paljon näe. Aktiivinen tarkastustoiminta on sekä asiakkaan että rakentajan etu.

Tekova Oy ja Jukka Kuisma tulivat Karhulaan kuluvan vuoden helmikuun lopulla, jotakuinkin samaan aikaan kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sota on tietysti koskettanut meitä kaikkia mutta rakentajille se on aiheuttanut erityistä huolta ja ylimääräistä työtä. Raaka-aineiden saanti vaikeutui. Kun esimerkiksi teräksiä ei saanutkaan enää Ukrainasta, oli etsittävä uusi toimittaja jostain muualta.

”Haluttiin taata, että aikataulu pitää”

–  Tietysti se epätietoisuus, kun ei oikein tiennyt mitä tapahtuu, häiritsi. Tosiasiassahan melu oli alussa suurempaa kuin seuraukset täällä. Oikeasti rakka-ainepulaa ei ole ollut. Paniikki aiheutti kaaosta, pohtii Jukka Kuisma.

Kuisma kertoo, että Tekova tilasi edellisestä johtuen kaikki rakennustarvikkeet, teräkset ja elementit heti tultuaan pihalle odottamaan. Haluttiin taata, että pysytään aikataulussa ja pysyttiinkin.

Kuisman mukaan Tekova tekee pääasiassa Logistiikkakeskuksen kaltaisia liimapuurunkoisia varastohalleja. Yhtiö on keskittynyt varastorakennuksiin.

– Puurakenteella saadaan kustannustehokkaasti tehtyä isoja jännevälejä. Se on meidän ensisijainen vaihtoehto.  Se on myös hiilijalanjäljen kannalta hyvä vaihtoehto. Betoni ja teräs ovat raskaita. Jos tämä halli tehtäisiin betonista tai teräksestä, niin kaikki koneet ja nostimet pitäisi olla paljon raskaampia ja kaikki muukin vaatisi enemmän. Puu on ainakin minun mielestäni hyvännäköistä ja kaikki kiinnitykset ovat helppoja. Se on myös paloturvallisin vaihtoehto, sanoo Sulzerin logistiikkakeskuksen rakentamisesta työmaapäällikkönä vastannut Jukka Kuisma.

Työmaapäällikkö Jukka Kuisma on tyytyväinen Kotkan rakennusvalvontaan, jolla on ollut aikaa käydä logistikkakeskuksella kuukausittain.

Teksti:
Hannu Oksanen

Kuvat:
Hannu Oksanen
Jukka Koskinen