Ajankohtaista

Tekova haluaa kasvaa kannattavasti ja hyvällä fiiliksellä

8/8/2022
Tilaa toimia

Toimitilahankkeiden kehittämiseen ja rakentamiseen erikoistunut Tekova Oy haluaa keskittyä ydinosaamiseensa. Vuoden alussa aloittanut toimitusjohtaja Jaakko Heikkilä luotaa kasvua hyvällä vuoropuhelulla ja toimialalle epätyypillisellä kasvutarinalla.

Istumme aurinkoisena päivänä yrityksen pääpaikalla, lentokentän lähellä sijaitsevassa toimistorakennuksessa yhdessä Jaakko Heikkilän ja vastanimitetyn tuoreen talousjohtaja Melinda Temosen kanssa. Tunnelma on leppoinen ja välitön. Nuori rakennusalan toimija hamuaa kasvua, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Heikkilä hymyilee ja tarinoi selkeäsanaisesti menestyksekkään rakentamisen liiketoimintamallista.

Varhaisessa kasvuvaiheessa on helppo hymyillä, kun liiketoiminta kasvaa ja aurinko paistaa. Kuten kokeneet yrittäjät tietävät, joskus liian kirkas auringonsäde saattaa kuitenkin sokaista.

Historia on jo meillekin ennättänyt opettaa, että pitää keskittyä siihen, mitä osataan ja missä ollaan hyviä. Olemme oppineet, että vaikeinta on sanoa houkutuksille ei, Heikkilä hymyilee veijarimaisesti.

Tekova ei halua häärätä jokaisessa mahdollisessa hankkeessa, Helsinki-Vantaan pääkonttorissa halutaan pitää jalat maassa. Tavoitteena on rakentaa, kehittää ja omistaa, mutta kuitenkin operoida vain omalla kapealla segmentillä, joka muodostuu yksinkertaisista liike-, tuotanto-, logistiikka tai liikuntatilahankkeista.

Tuore talousjohtaja Temonen epäilee, että kasvukeskusten ulkopuolella olevat muutaman tuhannen neliön toimitilahankkeet eivät isompia rakennusliikkeitä juuri kiinnosta. -Isä, poika ja Hiace-tyyppiset palveluntarjoajat ovat taas liian pieniä näiden toteuttajaksi, Heikkilä komppaa sivusta.

Liikevaihtomittarilla Tekova on valinnoissaan onnistunut. Viimeinen tilikausi oli liikevaihdoltaan 34 M€ ja tuleva, pidennetty puolitoistavuotinen tämän vuoden loppuun päättyvän tilikauden liikevaihdon on arvioitu olevan jo n. 120 M€.

Heikkilä tarinoi kahvikupin äärellä, että on työuransa aikana oppinut tulkitsemaan kasvun varjossa piileviä ryteikköjä. -Liikevaihdon kasvulla ei tulla tinkimään kannattavuudesta. Meitä ei kiinnosta lähteä hötkyilemään ydinosaamisemme ulkopuolelle, sekarakentaminen ei meitä siis kiinnosta.

-Rakentamisessa hehkutetaan liikaa volyymia ja liikevaihdon kasvua, Heikkilä sanoo enempiä kainostelematta.

Nuori Tekovakin on jo ennättänyt kipuilla, vaikka ei ole vielä edes lähellä teini-ikää. -On meilläkin oppirahoja jo maksettu, vaikka olemme vasta neljä vuotta vanha yritys. Ei haasteita kannata maton alle lakaista, niistä pitää puhua porukan kanssa suoraan ja avoimesti. Jos asioista ei puhuta avoimesti, siitä ei mitään rakentavaa oppimista synny, Heikkilä toteaa ja painottaa samalla hyvän fiiliksen merkitystä menestyvän yrityksen takana.

Kasvun tukena uutta osaamista

Tekovan talousjohtajana 1.6. aloittanut Melinda Temonen vahvistaa omalta osaltaan yrityksen kasvu- ja kehitysstrategiaa. Tekovassa siirrytään yrittäjävetoiseen konsernirakenteeseen vuoden 2023 tammikuussa.

-Tarvitsemme uudenlaista osaamista kirjanpitoon, raportointiin, kiinteistökauppojen toteutukseen ja kiinteistösijoitusyhtiöiden hallinnoimiseen sekä rahoitusjärjestelyihin, Heikkilä ynnää uutta rekrytointiaan.

Temonen on aiemmin toiminut kiinteistösijoitusyhtiö Sagaxin taloushallinnossa tiimin vetäjänä. Kansainvälisen rahoituksen maisterilla on ollut entisessä työssään vastuu raportoinnin ja verotuksen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta, talouden prosesseista sekä transaktioiden seuraamisesta.

-Me emme halua olla pelkästään rakennusliike, vaan olla osallisena rakentamassa, kehittämässä ja omistamassa. Haluamme olla osa koko toimitilarakentamisen arvoketjua, tuore talousjohtaja Temonen alleviivaa.

Konsernirakenteen myötä Tekova jakaa jatkossa Suomen neljään alueeseen omine alueyhtiöineen. Alueyhtiöitä tarvitaan vahvistamaan alueellista tuntemusta ja verkostoja, sekä sitouttamaan alueen avaintyöntekijät omistajuudella.

-Valtakunnallinen toimija palvelemassa kasvavaa Suomea. Kilpailevia toimijoita tässä sektorissa on vähemmän, nekin enemmän paikallisia tekijöitä, Temonen tietää.

 

Kuvassa Tekovan toimitusjohtaja Jaakko Heikkilä ja tuore talousjohtaja Melinda Temonen.