Tekova Oy ja AQVA Finland Oy sekä AIDE Europe Oy löysivät vahvan keskinäisen luottamuksen sekä yhteisen taajuuden avoimen kommunikaation ja tehokkaan toiminnan kautta. Lopputuloksena Tekova luovutti asiakkaan toiveet täyttävät ja nollavirheelliset toimitilat AQVA Finlandin ja AIDE Europen kasvavan toiminnan ja laadukkaan asiakaspalvelun mahdollistajaksi. Rakentamisen kriteerit olivat alusta loppuun samat: Hyvä sijainti Helsingin Herttoniemessä, kasvun mahdollistavat laadukkaat ja monipuoliset tilat sekä vastuullisesti toteutettu kokonaisuus.
Pitkä projekti – tiivis loppurutistus
Aqva Finlandin ja AIDE Europen projekti uusien tilojen rakentamiseksi alkoi jo vuonna 2019, hyvissä ajoin ennen lähes kaiken pysäyttänyttä koronapandemiaa. Korona ja sitä seuranneet maailman tilanteen muutokset viivyttivät osaltaan myös tämän projektin rakennusaikataulua, hankaloitti materiaalien saantia ja nosti kustannuksia. AQVA Finlandin ja AIDE Europen toimitusjohtaja Juha Aalto kuvailee tilanteen olleen paikka paikoin hyvin haastava.
Lopulta työt päästiin käynnistämään täysillä lokakuussa 2022. Tekova suoriutui tiukasta aikatauluhaasteesta ja tilat luovutettiin käyttäjilleen nollavirheluovutuksena 31.5.2023. Molemmat yritykset aloittivat toimintansa uusissa tiloissa heti seuraavalla viikolla. Varsinainen rakennusaika oli n. 7,5 kk.
Tänään toteutettavat vastuullisuusratkaisut ovat investointi parempaan huomiseen
Vuoden 2020 aikana EU:n taksonomian vaatimukset alkoivat rantautumaan vauhdilla rakentamisen sektorille, mikä vaikutti konkreettisesti myös AQVA Finlandin ja AIDE Europen suunnitelmiin aina sähkön kulutuksesta vesikalusteisiin.
– Suomi etenee moniin muihin maihin verrattuna etunojassa vihreän siirtymän osalta. Maailma muuttuu ja vastuullinen toiminta on tänä päivänä vakio, joka huomioidaan suunniteltaessa myös rakennusten tulevaisuutta, Aalto muistuttaa.
– Rakentamisen aikana jouduimme muuttamaan joitakin suunnitelmia lennossa, jotta taksonomian asettamat vaatimukset täyttyisivät. Rakentamiseen liittyvät ratkaisut saatiin Tekovan kanssa hyvin aikaan ja olen tässäkin suhteessa lopputulokseen tyytyväinen, Aalto summaa.
Hyvä kumppanuus kestää myös suvantovaiheet
AQVA Finlandin, AIDE Europen ja Tekovan kumppanuus syntyi melko perinteisesti Aallon käydessä läpi mahdollisia rakennuttajia projektilleen. Jo ensimmäinen kohtaaminen Tekovan myyntipäällikkö Topias Kukon kanssa sai Aallossa aikaan hyvän fiiliksen niin Tekovasta kuin tulevasta projektistakin.
– Tarjous- ja neuvotteluvaihe saatiin tehokkaasti pakettiin. Tekovan ehdotus oli hyvä ja toiminta nopeaa kautta linjan, Aalto kertoo.
Rakentamisen vetovastuussa olleet Tekovan projektipäällikkö Atte Puura ja työnjohtaja Eemil Humaljoki saavat Juha Aallolta varauksettoman palautteen.
– Huikeita ihmisiä ja ammattilaisia, joiden kanssa kaikki sujui. Heidän kaltaisiaan tapaa harvoin. Sovimme alusta alkaen, että olemme avoimia ja nostamme puolin ja toisin mahdolliset epäkohdat esiin heti, mikäli sellaisia ilmenee.
Välillä väännettiinkin, mutta ratkaisut löytyivät aina hyvässä hengessä ja päälle paiskattiin kättä.
– Tekovan toimintatapa on ratkaisukeskeinen ja sujuva. Koin, että he ajattelivat etuamme aidosti. Tekova taustoitti ja perusteli vaihtoehtoja objektiivisesti. Tämä oli merkittävää erityisesti silloin, kun kyse oli puhtaasti rakennusteknillisistä asioista, joiden ammattilaisia emme AQVA Finlandilla ja AIDE Europella ole. Epäselvyyksiä ei jäänyt. Meidät otettiin asiakkaina huomioon erinomaisesti, Aalto alleviivaa.
Rakentamisessa saattaa tulla haasteita vastaan ja silloin kumppanuutta punnitaan kokonaisuutena. Nyt sellaisen aiheutti projektin suunnittelu, jonka Tekova teetti kolmannella osapuolella alihankintana. Suunnittelun
taso ei vastannut samaa, johon Tekovan kanssa oli totuttu, mutta kiitos Tekovan Puuran ja Humaljoen, myös se vaihe saatiin onnistuneesti maaliin ja luottamus säilyi koko projektin ajan.
– He olivat aina tilanteen tasalla ja tarvittaessa korjasivat asioiden kulkusuuntaa takaisin raiteilleen, Juha Aalto kuvailee.
Suunnittelu osaksi Tekovan omaa toimintaa
Sittemmin Tekova on siirtänyt suunnittelun vakituiseksi osaksi oman organisaationsa toimintaa sekä panostanut edelleen rakennustekniseen osaamiseen nimenomaan talon sisällä mm. suunnitteluosaston kehittämisellä. Taustalla on strateginen tahto korkean laadun ja erinomaisen asiakaskokemuksen varmistamiseksi läpi kaikkien rakennusvaiheiden.
– Meille on tärkeää toimia luotettavasti, tehokkaasti ja mutkattomasti. Emme tee turhia jalanjälkiä, vaan hoidamme hommat vakioidusti ja hyvällä ennakkosuunnittelulla. Kun toiminta on omissa käsissä, voimme varmistaa, että tekovalainen korkea laatu ja tapa toimia toteutuu kaikissa vaiheissa. Oma suunnitteluosaamisemme on nyt erittäin vahva ja teknisesti osaava”, kertoo puolestaan Tekovan toimitusjohtaja Jaakko Heikkilä
Tulevaisuus häämöttää
AQVA Finlandin ja AIDE Europen Herttoniemen toimitilojen rakennusprojekti oli monella tapaa hyvä ja onnistunut niin rakennusteknillisesti kuin toiminnallisesti. Tämän allekirjoittavat kaikki osapuolet.
– Olemme iloisia uusista tiloista, jotka toimivat meille enemmän kuin hyvin. On ollut alusta asti selvää, että vasta valmistuneet tilat eivät kooltaan vastaa kokonaiskasvutavoitteitamme enää joidenkin vuosien kuluttua. Kun uusien toimitilojen aika häämöttää, ajatus niiden rakentamisesta yhdessä Tekovan kanssa on suunnitelmissa, kertoo Aalto.
—
EU-taksonomia lyhyesti
EU-taksonomia on kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä, joka luo kriteerit ympäristön kannalta kestävän liiketoiminnan määrittämiselle. Taksonomia sisältää kuusi ympäristötavoitetta
- Ilmastonmuutoksen hillintä
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
- Vesivarojen ja merten tarjoamien luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu
- Siirtyminen kiertotalouteen
- Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja väheneminen
- Biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemin suojelu ja ennallistaminen
Taksonomia ohjaa pääomia siten, että ne sijoittuvat ympäristötavoitteita vastaaviin vastuullisiin hankkeisiin, joita voidaan pitää vihreän siirtymän mukaisina ja siten kestävinä. Taksonomia antaa myös selkeän kuvan investoreille siitä, millaiset toiminnot ja hankkeet täyttävät ympäristön kannalta suotuisan kriteeristön ja ovat siten rahoitettavissa. Rakentamisessa pureudutaan erityisesti energiatehokkuuteen ja päästöihin. Nyt uudisrakentamisessa käytettävillä ratkaisuilla merkittävä rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa.